Obligatorisk friskvård varje dag- förbättrad hälsa och energi

I april 2022 gjorde CAPE Media det obligatoriskt för alla medarbetare att ta ut friskvård under arbetstid, 30 minuter om dagen eller två och en halv timme fördelat på arbetsveckan hur man vill, men det är under arbetstid som räknas. Dessutom har alla anställda ett kostnadsfritt gymkort på Hälsokällan som ligger i samma hus som kontoret på Gärdet. 

 Johan Bössfall jobbar som kontorsadministratör och Sales Controller och har tidigare tyckt att det varit svårt att få in träningen i vardagen. Han hade lång transportsträcka till och från gymmet och sena träningspass efter jobbet gjorde att han kom hem sent på kvällarna.  

 

 – Hälsokällan ligger i samma byggnad som kontoret och det underlättar förstås otroligt mycket. Det är en fin träningsanläggning och ett välplanerat gym med duktiga instruktörer om man vill ha det. Eftersom gymkortet är kostnadsfritt för alla anställda känns det som en självklarhet att utnyttja det och träna, säger Johan.  

 

Men den största skillnaden för Johan har varit möjligheten att frigöra tid under arbetsdagen för träningen.

 

– När man har två och en halv timme i veckan under arbetstid som är avsedd för friskvård kan man alltid träna i samband med lunchen. Jag tycker att det gjort det lättare att ta tag i träningen och få den gjord. Det behöver inte bli sena kvällar längre. 

Fler artiklar

Att röra på sig regelbundet har en bevisat god inverkan på både fysisk och mental hälsa. Under våren inledde CAPE även ett samarbete med hälsoföretaget OneLab som genomfört en hälsoundersökning med alla anställda. Resultaten var tydliga, de som rör på sig gör det mycket och ofta, men det finns individer som inte rör sig alls som påverkar snittresultatet i bolaget. När vi frågar Johan vad de största vinsterna med träningen varit, är svaret tydligt.   

 

– Förutom de uppenbara sakerna som att jag får mer energi, sover bättre, lever en mer hälsosam livsstil och får en starkare kropp så får jag också mer tid till mig själv. Att bryta arbetsdagen för att investera i sin hälsa gör gott på både lång och kort sikt. Men det gör också att jag har tid för andra saker när jag kommer hem efter jobbet. Det gör i sin tur att det är lättare att ha en bra balans och jag mår bättre.

 

Den största utmaningen framöver kommer vara att se till att de som inte rör på sig alls också hittar glädjen och nyttan i att utnyttja friskvårdstiden. Det blir viktigt att lyfta andra träningsformer än enbart gym eftersom det kan vara en plats där många känner sig obekväma. För Johan utgör gymmet en del av träningen, men han bokar även in sig på Hälsokällans egna träningspass eller utövar andra aktiviteter som friskvård. 

 

– Ibland är vi några stycken från kontoret som spelar padel på PDL Centers utomhusbana som ligger nära kontoret. Sen spelar jag tennis varje tisdag och ibland golf också! För mig är det viktigt att få in styrketräning i min vardag så att jag orkar med alla andra sporter utan att dra på mig skador. Jag älskar att röra på mig och försöker göra det så mycket jag kan!   

Närheten till Gärdet möjliggör en massa olika aktiviteter för friskvården.

Johans 3 tips till en kollega som vill komma igång med träningen 

    1. Ha inte för höga förväntningar på dig själv! Gå ner till gymmet och testa lite olika rörelser. Det viktiga är att du börjar och att det blir en vana. Ta det i din egen takt och var inte rädd för att misslyckas!  
    2. Ta hjälp av kollegor och instruktörer på gymmet – de kan lära dig vilka övningar som är bra och hur de fungerar. Instruktörerna anpassar träningspassen så att alla kan vara med!
    3. Ha kul och gör det du tycker om! Det viktiga är att du testar olika saker för att hitta det som passar för just dig!  
Intervju
Julius Wihlke

10 år som utmanare

En tidig morgon i januari 2011 klev jag in i det som redan då var ett väletablerat säljbolag med ett 20-tal olika projekt i uppdragsportföljen och cirka 25 mkr i försäljning.

LinkedIn
Email
Twitter